neděle 23. prosince 2007

Alchymista

Další z mnou přečtených knih v poslední době je Alchymista, od brazilského spisovatele Paula Coelha. Tento titul byl přeložen do více než 30ti jazyků, a stal se velmi oblíbeným čtenáři z celého světa.
Příběh pojednává o chlapci jménem Santiago, jeho otec z něj chtěl mít kněze, chlapec však odešel ze semináře a stal se pastýřem, protože ho lákala svoboda a touha poznávat nové věci. Pořídí si tedy stádo ovcí a brouzdá Andaluskými pláněmi ve Španělsku. Neustále putuje se svými ovcemi, od kterých se naučil lecjaké schopnosti a vypozoroval všemožné. Z tohoto života ho ale vyrušil sen, který se mu zdál už podruhé. rozhodl se zajít za věštkyní a ta mu řekla, že se svého snu má držet. Chlapec se rozhodl ji poslechnout a započal svůj Osobní příběh. Těsně před odplutím na břehy Afriky potká moudrého krále Melchisedecha, který mu dal dva kameny, urim=ano, thumin=ne, aby mu pomohly při jeho rozhodování. Prodá své ovce a přeplaví se na africké břehy. Hned v přístavu je okraden, začne tedy pracovat u sklenáře, aby si vydělal na cestu přes Saharskou poušť do Egypta.
Když se s karavanou brodí pouští, v oáze Al-Fajjúm, kde jsou nuceni přetrvávat, kvůli bojům zdejších kmenů potká moudrého Alchymistu, který mu pomohl naplnit jeho poslání, naučil mu porozumět poušti a ukázal mi, jak z kovu udělat zlato.
Když se Santiago dostal až k pyramidám, začal kopat na daném místě, aby nalezl svůj poklad. Byl ale napaden a znovu okraden neznámými Arabi.
Když jim řekl, proč tam je, a že hledá poklad, Arab se mu vysmál, že taky měl sen o pokladu ve vzdálené Andalusii, ale že není natolik hloupý a naivní, aby se za ním hnal jako Santiago.
Chlapec tedy nalezl poklad ve své vlastní zemi, ovšem cesta, kterou podnikl mu nepřipadala zbytečná, nýbrž velmi poučná a byla součástí jeho Osobního příběhu, takže si musel všímat znamení a naslouchat svému srdci, aby se dostal až na její konec.

V knize se objevilo několik přísloví, mouder, nebo jak to nazvat. Některé sem napíšu.
• Člověk pořád nachází nové přátele, a přitom s nimi nemusí být každý den. Když ale vidíme stále stejné lidi, stanou se nakonec součástí našeho života. A jen co k tomu dojde, chtějí nám do toho života také mluvit. Pokud se nechováme podle jejich představ, tak se zlobí. Všichni totiž vědí naprosto přesně, jak se mají chovat a jak mají žít ti druzí.
• Nikdy neupouštěj od svých snů. Drž se znamení.
• Člověk má vždycky podmínky k tomu, aby udělal to, o čem sní.
• Když něco chceš, celý Vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil.
• Musíme si všímat znamení, která nás mohou dovést k našemu Osobnímu příběhu.
• Na světě existuje řeč, které rozumějí všichni. Je to řeč nadšení, věcí dělaných s láskou a chutí kvůli něčemu, po čem se touľí a nebo se věří.
• Člověk miluje proto, že miluje. Není k tomu žádný důvod.
• Je jen jeden způsob, jak se něčemu naučit. A to činem. Všemu, co potřebuješ vědět, tě naučila cesta.
• Každé hledání začíná štěstím začátečníka a končí zkoužkou dobyvatele.
• Nejtemnější chvíle nastává vždy před úsvitem.
• Když máme před sebou velký poklad, nikdy to nepoznáme. A proč? Protože lidé na poklady nevěří.
• Nikdo neunikne důsledkům ničeho, co se děje pod sluncem.
• Oči ukazují sílu duše.
• Kdo prožívá svůj Osobní příběh, umí všechno, co potřebuje. Jenom jediné znemožňuje jeho sen: strach z neúspěchu.
• Všecko, co se stane jednou, už se nemusí stát nikdy. Ale všecko, co se stane dvakrát, určitě se stane i potřetí.
*Tento poslední se mi hrozně líbí, mám ho i tady na blogu, v zápatí.

Kniha se mi velmi líbila, protože ukazuje věci v pravém světle, vede člověka k zamyšlení a sebepoznání, zvyšuje seběvědomí a touhu vydat se po vlastním Osobním příběhu, stačí jen sledovat znamení....

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

jo od tohohle spisovatele mame vsechny díly kníéžek.. a je t ofakt moc hezký!

Anonymní řekl(a)...

No brácha si šel tedka zase odskočit do sklepy,ale za chvíli se vrátí[my někteří víme co tam dělá]A ty stromky si chtěla zapalovat ty a ne já nebo víš co mám nápad půjdem spolu ne?,ale kam do Brna nebo Ostravy...? :D a jinak Šťastný a veselý Vánoce...KOKAINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pa druhá fetačka ;)

btw:jak se tady doprdele dá zjistit adresa blogu?Na to kliknu a mě ten komentář zmizí... :D