pátek 21. prosince 2007

Ranní euforie .... SC 134


Miluju tento vlak:) Cesty do školy jsou prostě nezapomenutelné, tento spoj vítězí na plné čáře:) Miluju zmatené lidi na nástupišti, jejich teorie, že vůz č.7 bude uplně vzadu, a potom, jako zázrakem, při příjezdu vlaku vidí, jak jim ta svítivě zelená sedmička ujíždí kdesi v dáli a ztrácí se v ranní mlze. Cestující, kteří s obrovským úsilím poctivě najdou místo, které je vytištěno na jejich jízdence, s klidem se usadí, a potom přijde další človíček a s údovem zjišťují, že mají místenku zakoupenou na totéž místo. Vždy nás přivítá typické melodie a po ní následuje sdělení:
"Dobrý den, vítáme cestující, kteří přistoupili do vlaku SuperCity 134 ve stanicích Kúty a Břeclav. Tento spoj dále pokračuje ve směru Brno hl.n, Pardubice a Praha Holešovice, kde svou jízdu ukončí. Bližší informace o službách, které poskytujeme ve vlaku najdete v letácích, nebo vám je ochotně sdělí náš palubní personál. Děkujeme, že ste si vybrali vlak SuperCity 134 a přejeme vám příjemnou cestu."

Po tomto milém uvítání nastává ve vlaku dokonalá situace. Miluju atmosféru ve vlaku, zdánlivě připomínající pohřeb na palubě letadla, tento pocit zdánlivě navodí tvar oken, ale když se vcítíte do tohoto ohromujícího prostoru, je v něm plno radosti, naděje a očekávání, co vás potká v tomto po ránu nudném, zachmuřeném tmavém dni. Stačí jediný pohled na celý vagón, který připomíná mateřskou školku po vydatném obědě, přítomní buď zasněně koukají z okna, či jejich hlava znaveně dřímá na okně, kabátu, či jiné části vlakového interiéru. Tohle je prostě po ránu dokonalá vlna radosti, života, naděje že se stane něco neočekávaného, touhy po poznání něčeho nového a neznámého, když v tom mě ze snění vyruší důvěrně známý zvuk, tento zvuk, jakožto druhý od nástupu do tohoto přitažlivého giganta, po dlouhé době jediný hlasitější za celou cestu, vyruší každého cestujícího z jeho dosavadní činnosti, zvuk, jenž do tohoto rajského ticha vnáší střet s realitou a vrací vás zpět do běžného života....
"Vážení cestující, zanedlouho náš vlak zastaví ve stanici Brno hlavní nádraží, pokud v této stanici vystupujete, děkujeme vám, že jste využili našich služeb. Ve stanici brno hl. n. Máte přípoje ve směru Tišnov, Náměšť n/Oslavou, Vyškov a Zábřeh na Moravě. Loučí se s vámi vlakový personál, a přejeme vám příjemnou cestu."
Anglický a německý výrok by taky stál za zmínku, ale obávám se že momentálně není v silách unavené studentky výberového gymnázia zjišťovat jak se dané slovo píše zcela správně po gramatické stránce.
*pozn. autora, hlášení není přesné slovo od slova, pouze se snažím naznačit sdělené informace.

Žádné komentáře: